De grote kunstroof in Engelbert

Wij kennen het kleine dorpje Engelbert allemaal als een klein, levendig dorpje met zeer enthousiaste inwoners! Maar geef toe, het dorp staat nu niet echt bekend om zijn handelsgeest en cultureel erfgoed.


Dit was niet altijd zo. Tot 1931 stond Engelbert bekend als de Culturele Hoofdstad van het Noorden!
In het kleine dorpje stond op de plek waar nu het MFC staat een heel groot imposant gebouw waar de Engelberter Kunstgalerij haar deuren had geopend voor een wereldwijd publiek. Onder de bezielende leiding van de directeur Jan-Albert van Kesteren werden de grootste Europese kunstwerken tentoongesteld en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.


In haar hoogtijdagen waren er meer dan 100 meesterwerken te bewonderen in de Kunstgalerij. Dit trok natuurlijk heel veel bezoekers aan. Arm en rijk wist de weg naar Engelbert te vinden. Er kwamen niet alleen bezoekers, maar ook creatieve lieden zagen kansen om in Engelbert ontdekt te worden en rijk te worden. Op de in het dorp geopende Kunstacademie zaten heel veel jonge kunstenaars die de fijne kneepjes van het vak wilden leren. En wanneer een dorp zo bloeit, zie je ook de handelsgeest opbloeien. Kortom, een levendige boel in het kleine Engelbert!


Er is een keerzijde aan al deze welvaart. Het trekt ook gespuis aan… De criminaliteit in Engelbert was dan ook zeer groot. In de schimmige cafés en donkere achteraf steegjes waren duistere figuren bezig met zaakjes die het daglicht niet konden verdragen.
Zo kwam het dat op een dag, op 16 november 1931 om precies te zijn, er drie meesterwerken uit de Kunstgalerij van Engelbert werden gestolen. Dit dieptepunt vormde gelijk het einde van de gouden gloriedagen van Cultureel Engelbert.
De directeur kon de veiligheid van de schilderijen niet meer waarborgen en heeft zijn legendarische collectie verkocht aan de meest prestigieuze musea in heel Europa en zelfs ver daarbuiten. De handelaren en andere investeerders zagen hun 'goudmijn' vertrekken en kozen eieren voor hun geld. Zelfs de maffia in Engelbert had geen reden meer om te blijven.


Wat overbleef was een klein rustig dorpje waar de mensen tevreden waren met hun rustige bestaan. Alle herinneringen aan het exorbitante Engelbert werden uitgewist. De Engelberter Kunstgalerij en nog enkele andere gebouwen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. Nu, bijna 100 jaar later, zijn de herinneringen aan dit tijdperk gewoonweg vergeten…
En dan vraag je je natuurlijk af, hoe komt het dat wij hier nu, anno 2019, wel zijn achter gekomen. Hoe hebben we dit goed bewaarde Engelberter geheim ontdekt? Hoe zijn we aan deze informatie over de gloriedagen van onze voorouders gekomen?


Wel nu, tijdens onderhoudswerkzaamheden aan het voetbalveld in augustus 2019 was beheerder Aries Sibma aan het graven in het voetbalveld. Hij stuitte op een kist vol krantenknipsels, oude politierapporten, getuigenverklaringen en nog veel meer bijzondere dingen die verwezen naar de periode rond 16 november 1931.
Thuisgekomen heeft hij deze documenten bekeken, doorgenomen en geprobeerd te begrijpen, maar hij kwam er niet uit. Wat hij wel direct doorhad, was dat er een groot mysterie onopgelost is gebleven in Engelbert. Hij vond dit een perfecte klus is voor de rechercheurs in Engelbert en omstreken. Zij kunnen vast achter de waarheid komen.
Aries heeft een klein team samengesteld die al belangrijke informatie heeft verzameld. De grote vraag na heel veel research is nog steeds: WELKE 3 schilderijen zijn gestolen en WIE heeft het gedaan? En misschien wel belangrijker: hoe het kan dat echt niemand hier iets van af weet.


We hebben de kroongetuigen die rond 1931 in Engelbert woonden, kunnen opsporen en zaterdag 16 november zullen zij eenmalig terugkeren naar Engelbert. Wellicht hebben zij relevante informatie met betrekking tot de twee belangrijke vragen en wie weet zit de dader ook tussen deze markante dorpsbewoners. Ook in het dorp zelf zijn vele aanwijzingen te vinden om het grote raadsel op te lossen!


Ben jij dé rechercheur die de antwoorden weet te vinden op bovenstaande vragen en wordt jouw team de winnaar van de 2e editie van Levend Cluedo?