de ontknoping!

Op 16 november 1931 op een donkere avond… regen… Wat donder in de verte en af en toe een licht flits… Kortom het was een avond zoals je altijd ziet in films. Een perfecte avond voor een perfecte misdaad.

Het was al bijna middernacht toen de deur van de Engelberter Kunst Galerij open ging en een duistere, schimmige persoon naar buiten kwam met een groot pak onder zijn of haar armen…

Pas de volgende dag, toen Dhr. Van Kesteren de deuren van de Kunstgalerij wilde openen zag hij tot zijn schrik dat de deur geforceerd was. Voorzichtig ging hij naar binnen en liep langzaam door de zalen… De schade was een verlies van 3 prachtige schilderijen.

Totaal verslagen ging hij op de grond zitten en hij wist niet wat te doen. Iemand was ongevraagd zijn heiligdom binnen gedrongen, ze hadden schilderijen mee genomen. Een schade post van vele duizenden guldens. Niet zozeer dat hij om dat geld inzat… maar het feit dat er iemand het lef had om zomaar aan zijn spullen te zitten en te stelen. Daar vonden de medewerkers van de galerij hem. Hij zag er totaal ontredderd uit.

Die dag gingen de deuren van de galerij voor eeuwig op slot. Een zwarte dag voor Engelbert.

In het dorp was het één en al rep en roer. Alle bewoners vonden wel iets van de misdaad, sommige wisten er zogenaamd meer van, andere hadden “iets” gezien. Of ze hadden geruchten gehoord… Kortom iedereen had het erover. Ook snel begonnen de speculaties, wie was waar en wie had er een motief?

Uiteraard werd als allereerste die enge maffia baas Nicolas Gozmilah als verdachte gezien. Hij had uiteraard al de motieven. Vele duistere, nooit bewezen, onopgeloste zaken… Hij heeft veel “broeders” in zijn familie die vuile zaakjes voor hem oplosten. Was één van zijn “broeders” niet die handelaar… Niels Stoffels? Niels was echt regelmatig te vinden bij Gozmilah, vast om een opdracht te ontvangen.

Of die 2 jonge snuiters… die altijd door het dorp flaneren. Altijd op zoek naar een flirt. Die gingen ook om met Niels… Die postbode werkte heel hard voor een paar lullige rotcenten, daar kon je nooit een gezin van onderhouden. Wat nou als hij die schilderijen had gestolen en hij ze verkocht had, dan had hij geld genoeg om de rest van zijn leven riant van te leven.  En dan hebben we die knappe kunstenaar Vincent LaHeije. Zijn schilderijen brengen nog niet heel veel op en hij heeft amper een cent om zijn kont te krabben. Hij krijgt af en toe wat geld van Markus omdat hij hem helpt met post rondbrengen. Hij krijgt ook wel eens wat toegestopt van wat dames waar hij klusjes voor doet.  Het liefst zou hij naar Parijs gaan of Milaan, maar ja, geld heeft hij niet, tenzij…

Wat te denken over Niels Stoffels… De handelaar. Die heeft alle connecties om de schilderijen snel te laten “verdwijnen” en het geld kon hij ook goed gebruiken. Of had hij een opdracht gekregen van iemand. Hij was de laatste tijd vaak te vinden bij de maffia baas.

Laten we eens verder kijken. Welke verdachten hebben we nog meer? De dominee misschien. Kan deze vrome man zoiets doen. Het leek er altijd op dat de dominee en de Galerij houder het best wel goed met elkaar konden vinden. In de kerk hing namelijk een fantastisch werk van de legendarische Leonardo da Vinci. Mede daardoor kwamen er veel mensen naar de kerk. Maar ondanks de vele bezoeken aan de kerk, was het helaas slecht gesteld met de kas van de kerk. Door jarenlang financieel wanbeleid, te veel grote uitgaven had Eerwaarde van Wingerdum echt serieuze problemen! Heeft hij misschien de schilderijen gestolen om uit de schulden te komen. Heeft hij het zevende gebod geschonden? Gij zult niet stelen! Wie weet!

En dan nog maar niet te spreken over de prominente dames in Engelbert. De Lerares van de kunstacademie, Louise Sierhuis. Zij wil zo graag een fantastische academie openen in hartje Parijs. Dat is haar ware droom. Ze ziet zich zelf al lopen langs de Seine. Inspiratie op doen in die mooie stad. De stad van de liefde! Daar droomt ze namelijk ook van: Om haar ware prins op het witte paard te vinden in de deze stad vol l’amour!

Madame Vera van Eijksteren.  Laatste afstammeling van de aristocratische familie van Eijksteren van het graafschap Engelbert. (mocht je vorig jaar hebben mee gespeeld aan het Levende Cluedo dan weet je dat misschien nog wel) Zij is een rijke weduwe die in het grote familie huis van de familie van Eijksteren woont. Ze is een weldoener, ze houdt er een buitensporig leven op na. Ze bezoekt graag het theater in de grote stad, is vaak te vinden op feestjes van andere aristocraten, houdt van prachtige japonnen en mooie hoeden en sieraden. En ze houdt ook heel veel van hele dure wijn. Kortom, kan ze deze levensstijl veroorloven?

Wat vinden we trouwens van de onafhankelijke, vrije fotograve Elizabeth – Lizzy – van der Meer. Zij wil niet trouwen, ze wil haar eigen geld verdienen en zichzelf onderhouden. Zij heeft geen mannen nodig! Maar kan ze dat echt wel? Brengen haar foto’s zoveel op dat ze een goed inkomen heeft om haar toekomst zeker te stellen… Of heeft ze nog extra inkomsten nodig? Heeft zij misschien in de nacht van 16 november 1931 de kunstgalerij een bezoekje gebracht?

Of is de directeur van de kunstgalerij niet zo onschuldig en heeft hij de hele diefstal in scene gezet. Waarom heeft hij eigenlijk na de tijd alles zomaar verkocht, zonder dat de dader gevonden is… Zich ook niet heeft bekommerd over de 3 vermiste schilderijen. Was hij wel zo geschokt en ontredderd of zocht hij gewoon een manier om snel uit Engelbert te verdwijnen.

Kortom 9 potentiële daders met allemaal een goed motief! Maar wie heeft het gedaan… Als de rechercheurs goed hun werk doen en goed en doelgericht vragen gaan stellen, alle hints en clues, kunnen ze maar op 1 persoon uit komen!

De hooghartige, charmante weldoener: Madame Vera van Eijksteren! Het hele familie fortuin is er door heen gebrast tot op de laatste cent. Ze doet echter alsof er niks aan de hand is, maar ze moet snel aan geld zien te komen! Op de nacht van 16 november breekt ze in de galerij en steelt 3 schilderijen. Ze weet ongezien het terrein van te komen en neemt de schilderijen mee. Terwijl ze langs de Engelstede loopt ziet ze daar nog licht branden. In het rokerige café kan ze nog net de contouren zien van Nicolas Gozmilah. Zou ze met hem in zee durven gaan? Hij is haar enige mogelijkheid om de schilderijen te verkopen, maar tegen welke prijs? Vol moed gaat ze naar binnen. Nicolas Gozmilah weet niet wat hij hoort als ze hem de schilderijen laat zien. Bulderend van de lach  laat hij zijn ogen gaan over de prachtige schilderijen die een fortuin waard zijn. Ze besluiten dat haast geboden is en de schilderijen moeten nog diezelfde avond verdwijnen. Via de “familie” van Gozmilah weten ze de 3 schilderijen ongemerkt het dorp uit te krijgen. Zo snel als Gozmilah de schilderijen weet te verkopen voor een fortuin, zo snel heeft ook Dhr. Van Kesteren als zijn waardevolle schilderijen verkocht. Al deze gebeurtenissen volgden elkaar zo snel op dat de bewoners van Engelbert nooit hebben geweten welke 3 schilderijen gestolen waren.

Madame Vera ontvangt een groot fortuin van de verkoop van de waardevolle schilderijen en kan haar weelderige bestaan voortzetten. Echter wel minder buitensporig en met nog meer wijn (maar dan de goedkope huiswijn). Zo houdt ze de schijn goed op en verdenkt niemand haar… Tot 16 november 2109... Toen is haar grote geheim uitgekomen en weet heel Engelbert dat zij er voor heeft gezorgd dat Engelbert het kleine dorpje is zoals we dat nu kennen... 

 

Maar het is wel een dorpje met vele onopgeloste mysteries vanuit het verleden, dus wellicht komen we volgend jaar bij jullie terug om hulp te vragen bij een nieuwe Levend Cluedo!