Pinokkio is een houten marionet gemaakt door de vriendelijke houtsnijder Gepetto. Gepetto wenst dat Pinokkio een echt jongetje wordt, en zijn wens wordt vervuld door een fee. Ze geeft Pinokkio de mogelijkheid om levend te worden, maar met de voorwaarde dat hij een goede en gehoorzame jongen moet zijn.

Pinokkio komt echter in de problemen vanwege zijn naïviteit en zijn neiging om leugens te vertellen. Zijn neus groeit telkens als hij liegt, waardoor hij gemakkelijk herkend wordt. Hij wordt misleid door de sluwe vos en de kat, die hem overhalen om naar Pleasure Island te gaan, een plek waar ondeugende jongens zonder regels kunnen leven.

Op Pleasure Island ontdekt Pinokkio dat de jongens daar in ezels worden veranderd en verkocht als lastdieren. Hij beseft zijn fouten en vlucht naar huis, waar hij ontdekt dat Gepetto is verdwenen en dat hij is ontvoerd door een monsterlijke walvis genaamd Monstro.

Pinokkio gaat moedig op zoek naar Gepetto en vindt hem uiteindelijk in de buik van de walvis. Met behulp van zijn slimheid en vastberadenheid slaagt Pinokkio erin om Gepetto en zichzelf te redden en te ontsnappen.

De fee is onder de indruk van Pinokkio's transformatie en beloont hem door hem in een echt jongetje te veranderen. Pinokkio leert de waarde van eerlijkheid, gehoorzaamheid en naastenliefde. Hij belooft om voortaan een goede jongen te zijn en zorgt voor Gepetto als een echte zoon.

En zo eindigt het verhaal van Pinokkio, waarbij de houten marionet zijn lessen leert, volwassen wordt en zijn droom om een echt jongetje te worden, werkelijkheid wordt.