De Kleine Zeemeermin is een jonge zeemeermin die in een onderwaterkoninkrijk woont. Ze is betoverd door het leven op het land en is gefascineerd door de mensenwereld. Op haar 15e verjaardag mag ze eindelijk naar het wateroppervlak zwemmen om de wereld daarboven te verkennen.

Op een dag redt de Kleine Zeemeermin een knappe prins van een schipbreuk en wordt verliefd op hem. Ze verlangt ernaar om bij hem te zijn en een mens te worden. Ze gaat naar de zeeheks, die haar een deal aanbiedt: in ruil voor haar mooie stem kan de zeemeermin benen krijgen en een mens worden.

De Kleine Zeemeermin stemt in met de deal en krijgt benen, maar het proces is pijnlijk en ze verliest haar mooie stem. Ze kan niet langer praten, maar haar schoonheid trekt nog steeds de aandacht van de prins.

Ondanks de uitdagingen probeert de Kleine Zeemeermin om de liefde van de prins te winnen. Ze danst voor hem, redt hem van gevaar en lijdt in stilte. Maar de prins wordt verliefd op een andere vrouw, die hij aanziet voor de persoon die hem heeft gered tijdens de schipbreuk.

Met een gebroken hart wordt de Kleine Zeemeermin geconfronteerd met een keuze: haar liefde voor de prins of haar leven in de zee. Voordat ze de kans krijgt om de prins te doden en haar staart terug te krijgen van de zeeheks, kiest ze ervoor om zichzelf op te offeren.

In plaats van te sterven, wordt de Kleine Zeemeermin een dochter van de lucht en krijgt ze de kans om een onsterfelijke ziel te verdienen. Als ze goede daden verricht en mensen gelukkig maakt, kan ze uiteindelijk in de hemel komen.

En zo eindigt het verhaal van de Kleine Zeemeermin, waarbij ze opoffering toont en haar eigen geluk opoffert voor de liefde. Ze leert over oprechte liefde, zelfopoffering en de waarde van haar eigen wezen.